Cumhurbaşkanlığı SAVUNMA REFORMU RAPORU (22.08.2014)

Cumhurbaşkanlığı talimatıyla hazırlanan "SAVUNMA REFORMU RAPORU" başlıklı GİZLİ raporun kamuya açık bölümleri Cumhurbaşkanlığı internet sitesine 22 Ağustos 2014 tarihinde konuldu.  22.08.2014 tarihli Sabah'ta "CUMHURBAŞKANLIĞINDAN SAVUNMA REFORMU RAPORU" başlıklı haberde de rapor incelendi:   https://www.sabah.com.tr/gundem/2014/08/22/cumhurbaskanligindan-savunma-reformu-raporu  

Cumhurbaşkanı değişikliği sonrası internet sitesinden kaldırıldığı halde hala çeşitli internet sitelerinde (örneğin  https://www.cumhuriyet.com.tr/rapor/2014-08-22-SavunmaReformu.pdf ) kopyası bulunabilen bu rapor aşağıda verilmiştir:

Cumhurbaşkanlığı SAVUNMA REFORMU RAPORU hakkında yorumum

Bu raporda doğrudan veya dolaylı olarak ele alınıp incelenen ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılan TSK'nın yapısal değişiklik ihtiyacı ve ülke savunmasında karar mekanizmalarına sivillerin aktif katılımı gibi konular, gerek suç duyurularımda gerekse resmi başvurularımda gündeme getirdiğim sorunlar ve çözüm önerilerimle (örneğin TBMM Başkanlığına sunduğum Anayasa Değişikliği önerisi) doğrudan ilgilidir.  Detaylarını ancak kamuoyuna yansıdığı kadarıyla öğrenebildiğimiz "SAVUNMA REFORMU RAPORU" hakkındaki yorumum 15 Temmuz'un da ışığında şöyledir:

2013 Nisan ayında dönemin Cumhurbaşkanı Sn.Abdullah Gül'ün talimatıyla kurulan çalışma grubunun hazırladığı 220 sayfalık Savunma Reformu Raporu'nun bir bölümü, 22 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanlığı internet sitesine kondu. 8 bölüm halinde düzenlenen Rapor'da; nihai hedefin, geleceğin etkili, daha güçlü ve daha verimli TSK'sına sahip olmak ve savunma sektörümüzün tüm unsurlarında çağın gereklerine uygun dönüşümü hayata geçirmek olduğu belirtilmekte. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak askeri yapı ve savunma yönetimine ilişkin söz konusu Rapor'un, sivil ve asker uzmanların beraberce hazırladıkları Cumhuriyet tarihindeki ilk Rapor olduğu belirtilmekte. Rapor özellikle TSK'yı rahatsız etmiş olmalı ki Sn.Gül, "Bu çalışmanın amacıyla ilgili en ufak bir şüphe veya tereddüt duyulmaması gerektiğini özellikle vurgulamak isterim" demek ihtiyacını duymuş.

Ancak 15 Temmuz (2016) öyle büyük bir travma yarattı ki, ordunun rahatsız olacağı tüm yapısal reformlar, üstelik görüşleri dahi alınmadan hayata geçirildi. Peki Rapor'da söz konusu edilen savunma sektöründeki reformun hayata geçmesi için Allah vermesin büyük bir badire daha atlatmamız mı gerekecek? Yetkililerimiz acaba bu alanda her şeyin yolunda gittiğini düşünüyorsa neden savunma sektörünün baş aktör olduğu inovasyon alanında hızımız çok yetersiz kalıyor? Örneğin, elektrikli araba çıktı çıkacak denirken uçan otomobillerin fuarlarda tanıtılması nasıl karşılanıyor? ALTAY tankının seri üretim aşamasına gelmişken, Ruslar, tank personelinin turret (kule) yerine koruyucu kapsül içinden tankı kumanda ettiği ARMATA tankını dünyaya tanıtıyor. Sizce sektörde her şey yolunda mı gidiyor? Sn.Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın olağanüstü gayretlerine rağmen savunma bürokratları ve paydaşları (başta TSK Vakıf şirketleri) ülkeyi oyalamaya devam ediyor ve kazanılan teknolojik yeteneğin tabana / KOBİ'lere yayılması çok yavaş ilerliyor. Bir türlü zamanında bitmeyen projeler acaba Erdoğan'ın başına bir şey gelirse tüm kazanımlar anında çöpe gider korkusu yaşatıyor.

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started